Zelf je likeur maken!

Ben jij een liefhebber van lekkere drankjes en heb je altijd al je eigen Amsterdamse likorette willen maken? Lees dan vooral verder. Eén van onze partners, Petra de Koning van Likeurmeisjes, vertelt hier graag meer over! Juist nu we zo min mogelijk naar buiten kunnen, is het ontzettend leuk om te proberen.

Al jarenlang maakt Likeurmeisjes huisgemaakte likorette van fruit, water, suiker en alcohol als ingrediënten. Ondertussen bestaat het assortiment uit meerdere smaken, zoals aardbei, drop, gember, kaneel, Limoncello en kaneel. Daarnaast is de verhouding dusdanig ingesteld dat het alcohol percentage onder de 15% uitkomt. En dat komt ons erg goed uit. Naast dat wij met Amsterdam in a Box op zoek zijn naar ambitieuze ondernemers met hun eigen product in Amsterdam, mogen we ook geen likeur of ander drank boven de 15% verkopen.

Was het je al opgevallen dat er likeur in plaats van likorette stond? Dat komt omdat we bij een alcoholpercentage boven de 15% spreken over likeur en onder de 15% gaat het om likorette. Dit is natuurlijk ontzettend leuk om te weten, maar hoe kan ik als Amsterdammer nou mijn eigen likeur maken? Nou…

Het hele proces begint bij alcohol. Doe alcohol – gin of wodka – met een smaakmaker (bijvoorbeeld aardbei, ananas of vanille) in een glazen fles of een zogeheten weckpot. Deze laat je vervolgens een tijdje macereren, of simpel gezegd: weken. Na een aantal weken zeef je de vloeistof (vergeet vooral niet zoveel mogelijk sap uit het fruit of kruid te persen) en voeg je suikerwater toe.

Kleine tip van Likeurmeisjes en specialist Petra de Koning: “Hoe langer je het laat staan en hoe meer fruit je toevoegt, des te meer smaak je creëert.”

Voorbeeld: Limoncello maken

Voeg 1 liter wodka met 40% alcohol samen met de schil van acht (biologische) citroenen in een glazen fles of weckpot. Laat dit vervolgens een paar weken op een donkere plek staan. Verwarm 600 milliliter kraanwater in een pan en los er 300 gram kristalsuiker in op. Laat dan het suikerwater afkoelen en voeg dit toe aan de gezeefde wodka met citroen. Het uiteindelijke resultaat van dit proces is een heerlijk likeurtje met een alcoholpercentage van 25% (400 milliliter alcohol op 1.600 milliliter likeur).

Proost!

Momenteel is het niet meer mogelijk om online kerstpakketten te bestellen. Kijk gerust op de website rond en neem contact op om naar de mogelijkheden te vragen. Dan kunnen wij met onze partners en sociale werkplaatsen overleggen wat er allemaal nog wel mogelijk is.